Sládek doporučuje

24. 05. 2017

Sládek doporučuje

Sládek našeho pivovaru Oldřich Záruba doporučuje do přicházejících letních dnů pivo Chotěboř Prémium. Světlý ležák, který vyniká svojí příjemnou vůní a vyrovnanou chutí chmele a sladu, je vhodný jako příjemné osvěžení v horkých letních dnech i při posezení s přáteli.

A jak chutná naše pivo nejlépe? Správně načepované! Proto dodržuj tyto zásady:

  • Skladování piva
    • Teplota při skladování 5 – 10°C, tím zachováte kvalitu a pivo se bude lépe čepovat.
  • Čepování piva
    • Jako hnací plyn použijte směs biogon (N2 a CO2 v poměru 50:50), tím zachováte chuť a pěnivost piva.
    • Tlak ve výčepním zařízení má vliv na správný říz a tvorbu pěny, světlá piva nastavte na 2,8 – 3,2 atm., polotmavé, tmavé a nefiltrované pivo na 3,0 – 3,4 atm. Tlat se nastavuje v závislosti na délce, průměru, převýšení pivního vedení a místní teplotě.
    • Pivo čepujte minimálně 24 hodin po uložení do skladu. Čerstvě dodané pivo silně pění, pěna nedrží a pivo je vzhledem k vysoké ztrátě CO2 prázdné.
    • Čepujte do čisté sklenice. Sklenice myjte speciálím mycím prostředkem (LAN – sklo), opláchněte čerstvou studenou vodou a ideálně nachlaďte v lednic. Mastnota sráží pěnu, saponáty pěnu narušují a ovlivňují chuť a vůni piva.
    • V čistotě udržujte i mycí zařízení, vyměňujte kartáče i mycí prostředek.
    • Pivo čepujte dle našeho doporučení, tím docílíte jemné pěny přesahující okraj sklenice -po upití zanechává na skle kroužky. Taková pěna zamezí rychlé ztrátě CO2 a rychlému zvětrání piva:
      • čepujte po skle do mokré sklenice nakloněné od sebe
      • načepujte do sklenice cca 3 cm piva
      • napusťte do sklenice cca 2 cm pěny
      • čepujte pivo
      • pivo dochází ke konci pomalu – dočepujte sklenici jednou až dvakrát k rysce
  • Čistota pivního potrubí
    • Pravidelně čistěte pivní potrubí. Pravidelné a včasné čištění pivního potubí je nezbytné pro zachování vysoké kvality nepasterovaného piva. Po každém vyčepovaném sudu propláchněte pivní potrubí vodou. Přes noc nechte v pivním potrubí vodu, ne pivo a jednou za 2 týdny proveďte sanitaci pivního potrubí.